Zoran TUTA Živković

NepobeDIV

 

“Zoran Tuta Živković jedan je od naših najtrofejnijih selektora svih vremena. On je naš Nišlija i zaslužuje da kroz film bude upamćen i sačuvan od zaborava“, rekao je producent Oliver Paunović.

Sportista koji je dotakao visine, uzoran golman kasnije i trener i reprezentacije kao vrh njegovih želja. Nije se libio izazova. Shvatao ih je kao moranje svoje duše da obraduje one koji navijaju i zato i traje. I danas je zaljubljenik u sport.

„U filmu ćemo pričati i o onome što je sa one strane sporta. Kako je preživeo invaziju Iraka na Kuvajt i kako je granata prošla kroz njegov stan. O tome kako je doživeo najveće državne počasti u Egiptu od tadašnjeg predsednika Mubaraka. Govorićemo o njegovom strahu od letenja, a obišao je avionom najmanje dva puta zemaljsku kuglu. Ukazaćemo na suze radosnice, na osmeh, na vreme. Pričaćemo još o mnogo čemu….“

Na filmu je radio dugogodišnji novinar, ali pre svega prijatelj Zorana Tute Živkovića, Tomislav Santrač, koji je nebrojano puta bio uz proslavljenog rukometaša i sa njim uradio bezbroj intervjua. Zanimljiva činjenica je i ta da je upravo nakon jednog od intervjua, pre 30-tak godina Santrač napisao:

“Kada razmišljam o njemu uvek znam to vreme i kažem moglo je više… Sve me to tera na njegov početni san kada je njegovo nebo bilo bez zvezda. Onda je iskrsla želja, dovoljna samo njemu, taman toliko da se danas pamti i prepričava. I zaželeo se on tog vremena, kao svaki peščani sat i reči izgovorenih još onda… Najlepši su bili snovi, u kojima je uspeo da se odigne od mogućeg i krene ka još većim visinama put zvezda. Tako je i danas.”

“Godina prikazivanja filma poklapa se sa velikim jubilejom, 75. godina od osnivanja RK “Železničar”. U samom filmu će se osim Tute Živkovića, koji će govoriti najbitnije detalje iz svog života, naći i njegovi klubski drugari, ali i uspešni rukometaši koje je iznedrio kroz svoju bogatu trenersku karijeru”, rekao je reditelj Ristić.

Producent:

Oliver Paunović

Reditelj:

Vladimir Ristić

Stručni konsultant:

Tomislav Santrač

Direktor fotografije:

Bojan Jovanović

Snimatelj:

Milan Đorđević

Kompozitor:

Zoran Cvetković

Montaža:

Boban Rajković

Biografija

Zoran Tuta Živković (Niš, 5. april 1945) je poznati pski i jugoslovenski rukometaš, a kasnije i trener i strateg.

Tokom svoje igračke karijere nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na poziciji golmana. U nacionalnom timu odigrao je 82 utakmice, a najveći igrački uspeh mu je svakako je zlato na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Tokom svoje trenerske karijere osvajao je zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986. Takođe je osvojio i srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. Na klupi šabačke Metaloplastike stigao je do titule Kupa evropskih šampiona u sezoni 1984/85.

Smatra se i centralnom ličnošću za razvoj rukometa u Egiptu. Na klupi egipatske selekcije stigao je do polufinala Svetskog prvenstva 2001. Od 2009. godine vodio je i mušku reprezentaciju Tunisa.