FK Radnički Niš - 100 godina

Legende Čaira

Malo koji klub deli život svojih navijača i sugrađana kao „Radnički“. Osnovan 24. aprila 1923. godine pod okriljem i iz delovanja opozicione Кomunističke partije, koja je u Nišu, radničkom gradu, bila na vlasti od 1920. godine. Te godine, osnovan je FК „Iskra“ koji će potom menjati ime u „Proleter“ i konačno „Radnički“.

Film predstavlja klub od koga je Evropa strepela i saznala „Kude je taj Niš“, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

„Legende Čaira“ je film o generaciji koja je igrala polufinale kupa UEFA i time proslavila klub i Niš. Mnogi fudbalski velikani su tada postavili pitanje „Kude je taj Niš“, istakao je producent Oliver Paunović.

Reditelj filma Vladimir Ristić ističe da mu je pravo zadovoljstvo rad na filmu o slavnim danima kluba, jer je Radnički naš klub i kao takav uvek će biti ponos grada. Stručni konsultant u filmu je Ivica Gacik, koji čuva, baštini podatke, fotografije i video zapise na svojoj FB strani Vremepolov FK Radnički Niš.

„Kao neko ko je kao klinac doživeo euforiju koja je trajala tri godine tokom učešća „zlatne generacije“ Radničkog u Evropi, jako se radujem susretu sa tim momcima i radu na filmu. Uopšte, to oživljavanje predstavlja popularizaciju nekih vrednosti za kojima danas čeznemo. Radnički je bio i biće naš, niški klub. Ponos grada.

Ideja je se ispriča priča o prijateljstvu, o snovima, strahovima, radostima kojima su bili ispunjeni. Da oživimo i sačuvamo filmski tu atmosferu, taj jedan duh.

Verujem da će biti svima zanimljivo da pogledaju, neki da se podsete a neki da možda nađu motiv i inspiraciju da su čuda u ovom gradu moguća“, kazao je Ristić.

Ekipa u svom početku trenirala je u malom dvorištu Radničkog doma, a nešto kasnije na starom vašarištu. U početku ekipa nije imala trenera već je kapiten tima bio zadužen i za treniranje svojih igrača.

Stadion Čair je izgrađen i pušten u rad 1963. godine, a upravljanje ovim objektom od 1969. je preuzeo klub. Stadion je potom 2011. godine rekonstruisan, ali nikada nije završen do kraja.

Кlub je svoj najveći uspeh na međunarodnoj sceni ostvario u sezoni 1981/82, kada je stigao do polufinala Кupa UEFA. Pred „Realom sa Nišave“ redom su padali Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi junajted.

Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FК Radnički kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine, kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču od strane nemačkog Hamburgera, tada verovatno najjačeg tima na svetu.

Najbolji rezultat u domaćim takmičenjima Radnički je ostvario u novijoj istoriji, tačnije u sezoni 2018/2019, kada je bio vicešampion Srbije, a u toj sezoni oborio je i postavio brojne rekorde.

Producent:

Oliver Paunović

Reditelj:

Vladimir Ristić

Stručni konsultant:

Ivica Gacik