Dragan Pantelić Panta

No. 1

Film o legendarnom golmanu reprezentacije Jugoslavije i fudbalskog kluba Radnički iz Niša, Draganu Panteliću. Naziv filma „Broj 1“ baš onako kako i zaslužuje golman koji je nosio dres broj “1”, kako reperezentacije Jugoslavije tako i repezentacije sveta.

Bogata sportska karijera Dragana Pantelića, započeta u Lešnici, preko Niša, Španije, Francuske, Zaječara, dovela ga je do fudbalske reprezentacije sveta i Evrope, nazad u Niš pa na filmsko platno. Svojom formom i sadržajem dokumentarac „Broj 1“ otkriva brojne, do sada, neispričane priče o ovom jedinstvenom i zanimljivom čoveku.

„Film je bogat njegovim i svedočanstvima ljudi koji ga poznaju dugo i dovoljno dobro da su mogli da nam otkriju neke veoma važne detalje. Kroz film vas vode priče nekoliko, za Dragana, izuzetno važnih figura iz domaćeg sporta, kao i prijatelja i porodice.

Uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala, napravili smo svojevrstan dokument vremena, koje neki nazivaju zlatnim dobom jugoslovenskog fudbala. Uzbudljiva i emotivna filmska priča koja prosto varniči od života i koja bi mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta mogla da bude podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina“.

Urađen iz nekoliko segmenata, film otkriva do sada neotkrivene pikanterije sa svetskog prvenstva u Španiji i debiju mladog golmana.

Lajt motiv filma je podsećanje na vreme kada je fudbal bio više od igre, kada se za njega živelo, vreme kada je fudbal više bio sport, a manje biznis.

Producent:

Oliver Paunović

Reditelj:

Vladimir Ristić

Kamera:

Dejan Marković

Scenario:

Vladimir Ristić

Montažer:

Boban Rajković