Niška Banja

VODA ŽIVOTA

Kroz naraciju prvaka Narodnog pozorišta Miroslava Jovića ispričana je priča koja neće ostaviti ravnodušne zaljubljenike u banju smeštenu na obroncima Koritnika, bogatu lekovitom vodom o kojoj delom i govori film.

Dokumentarno upakovan u sat vremena uz bogatu arhivsku građu ovaj film predstavlja banju kroz istorijske priče i pokazati svu lepotu i potencijal koji još uvek nije iskorišćen u punom obimu.

Kroz kazivanje Aleksandra I Karađorđeviča koji je često boravio u banji, kojeg tumači Miroslav Jović, vešto je ispričana priča o banji koju ne znaju baš svi koji u banju dolaze.

Namera je bila upravo ta, da se gradsko lečilište i banja predstave kao mesta gde su na odmor dolazili kraljevi.

U filmu se govori i o drugim lepotama i prednostima banje, izgradnji i razvoju ali i o problemima koji muče ovu pomalo zaboravljenu banju. Kako se banja “budi” može da se vidi u filmu kroz koji se najavljuje novi život banje, koji se polako pokreće. Naravno neće biti lako, toga su svesni i meštani ali i oni koji u banji odlučuju o bitnim pitanjima, ipak vidi se pomak.

“Najveći izazov je bio povezati i sublimirati sve te istorijske podatke koji dolaze sa različitih izvora, a onda sve to adekvanto ilustrovati. Sve to sa ciljem da se na jedan moderan dokumentaristički način ispriča priča o Niškoj Banji. Puno je tu inovativnih pristupa i novih tehnologija”, kazao je Petrović.

“Ponosan sam na ovaj film jer prikazuje banju kroz istorijske priče, pokazuje svu njenu važnost. Banja se polako budi a ovaj film treba da nam ukaže kakvo turističko blago imamo kraj Niša. Dokumentarac koji smo uradili je jedan segnemt, a ima još puno toga lepog o banji da se priča i piše, jer ona je samo naša i drugu nemamo, moramo da je čuvamo i pomognemo joj da se skroz oporavi”, rekao je producent Paunović.

…Aleksandar I Karađorđević je često boravio u vili „Jela“, koju i danas meštani Niške Banje nazivaju „Kraljeva vila“. On je u Nišku Banju prvi put došao na poziv Dragiše Cvetkovića, tada gradonačelnika Niša, kasnijeg predsednika Vlade Kraljevine, da bi u periodu od 1928. do pogibije 1934. u Niškoj Banji boravilo po tri puta godišnje. Godine 1932, on je sa kraljicom Marijom ovde proslavio i destogodišnjicu braka. Iz vile „Jela“ nakon oporavka u banji 1934. godine, kralj Aleksandar I Karađorđević krenuo je na svoje poslednje putovanje u Marselj i stradao u atentatu 9. oktobra 1934. godine…

Producent:

Oliver Paunović

Reditelj:

Nenad Petrović

Glumac i narator:

Miroslav Jović